Zakat Fitrah


Buat kedua kalinya, aku dah berjaya menunaikan zakat fitrah untuk tahun ni pada petang tadi. Inilah kali kedua aku membayar zakat setelah kematian kedua ibubapa beberapa tahun yang lalu. Jumlahnya hanyalah RM7. Tapi bukan itu soalnya, tetapi tanggungjawab perlu ditunaikan.


Kalau dulu, aku tak ambil pusing pun pasal zakat ni sebab dah tentu makayah yang uruskan. Aku rilek je. Namun sekarang semuanya harus difikirkan sendiri. Jadi sesiapa yang belum bayar zakat, pergilah bayar segera sebelum masanya tamat.


Barangsiapa diberi Allah harta dan tidak menunaikan zakatnya kelak pada hari kiamat dia akan dibayang-bayangi dengan seekor ular bermata satu di tengah dan punya dua lidah yang melilitnya. Ular itu mencengkeram kedua rahangnya seraya berkata, "Aku hartamu, aku pusaka simpananmu." Kemudian nabi Saw membaca firman Allah surat Ali Imran ayat 180: "Dan janganlah orang-orang yang bakhil dengan harta yang Allah berikan kepada mereka dari karuniaNya menyangka bahwa kebakhilan itu baik bagi mereka. Sebenarnya kebakhilan itu buruk bagi mereka. Harta yang mereka bakhilkan itu akan dikalungkan kelak di lehernya di hari kiamat. Dan kepunyaan Allah lah segala warisan (yang ada) di langit dan di bumi." (HR. Bukhari)

0 KOMEN: