Malaysia JUARA Piala AFF Suzuki 2010


Alhamdulillah...
Syukur...
Malaysia JUARA buat kali pertama...
Bangga menjadi rakyat Malaysia!


Malaysia 3-0 Indonesia


Alhamdulillah...Proud to be Malaysian.
Tiket berharga RM30 sangat berbaloi malam tadi.
Malaysia menang bergaya 'mengganyang' Indonesia
dengan 3 gol tanpa bolos.

video
1-0..Safee Sali.

video
2-0...Ashaari Samsudin.

video
3-0...Safee Sali.

Indonesia bukanlah pandai sangat main bola.
Mereka jaguh kampung je...-Berita Harian-
SYABAS MALAYSIA!!!

Futsal Interbatch Ex-SHAMS 2010

Berikut disiarkan iklan untuk Futsal Interbatch Ex-SHAMS 2010.

Kenyataan dari Admin:
Salam Silaturahim dari kami, Ex-SHAMS (2000, 2001 & 2002).

Kami sukacitanya menjemput semua bekas pelajar SMKA Sheikh Abdul Malek ke pertandingan futsal interbatch yang akan diadakan di MPC UPM(Updated: Galaxy Futsal, Bangi (Map:click here), pada 1.1.2011 (Cuti New Year) jam 9.00 pagi, kemudiaannya diikuti Hi-Dinner beserta beberapa perancangan yang akan disediakan kelak.

Format pertandingan Futsal:
1. Setiap pasukan mempunyai 6 peserta, samada mengikut batch atau campuran, samada dari bekas pelajar atau keluarga terdekat.
2. Pasukan akan disusun oleh AJK untuk setiap batch ataupun anda boleh sendiri mendaftar di laman web (akan disediakan kelak)

Ajk Setiap Batch (buat masa ini adalah seperti berikut)

*untuk batch yang belum mempunyai wakil, diharap mendapat kerjasama dan cadangan dari anda

1998 – Areqim
1999 -
2000 – Safwan Ghani
2001 – Raimi Razak
2002 – Aniq

Hi Dinner – Restoran Taman Tasik Putrajaya
————————————————-
Dengan rendah diri, kami menjemput, Ex-Shams untuk bersama menghadiri majlis hi-dinner di Restoran Taman Tasik Putrajaya, aktiviti akan diupdate kelak.


p/s: Saya hanya siarkan iklan. Saya tak dapat hadir sebab menjalani Latihan Industri di Pulau Pinang pada 1hb tersebut. Sekian, terimakaseh.

Lagu Blog

Buat masa sekarang, inilah lagu tema blog ni.
Sambil dengar, sambil muhasabah diri.

Jiwa yang kacau memang elok dengar lagu ni.


Afgan - PadaMu Ku Bersujud

Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu ya Allah

Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

Ampuniku ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud

Gadis Futsal

Lelaki dan futsal sememangnya kami bersatu. Namun perempuan dan futsal pun kadang-kadang boleh juga bersatu. Ikut tempat dan kesesuaian.

Biasa kita lihat di gelanggang futsal, biasanya gadis-gadis atau awek-awek ni bersepahan duk menemani pakwe-pakwe bermain futsal. Bukan main bola pun. Atas kepentingan apa mereka2 ni datang? Lepas datang tu buat-buat sembang dengan pakwe, kawan si pakwe dan mungkin si penjaga gelanggang futsal. Hitung punya hitung, dah tak terkira dosa yang berjaya dibuat untuk seharian. Pahala entahkan belum tentu dapat tapi dosa confirm dah dapat!

Apa yang dibengangkan lagi, si pakwe duk bermegah sambil hisap rokok lambang seorang jantan, dalam hati berbangga yang inilah makwenya. BODOH!

Kesian kat makayah. Hantar anak belajar bukan main jauh lagi. Tapi balasan anak mungkin tak sejauh harapan makayah untuk anak-anak mereka.

p/s: Maaf jika kasar, terlampau marah dan berbulu biji mata tengok 'betina' gedik kat gelanggang futsal. Pakaian dahlah menjolok mata...GEDIK!

Last Result...

Alhamdulillah...
tadi dah keluar result terakhir di MFI.
Bukan main susah lagi nak 'check' result,
mula dari petang kelmarin,
hingga subuh tadi baru boleh 'check'.
Kalau belajar kat Harvard,
macam mana la agaknya...

Syukur...
result tidaklah teruk,
dan tidaklah hebat mana,
boleh la.

Langkah seterusnya ialah latihan industri...
Moga tercapai cita-cita nak jadi 'engineer' ni...
Ameen.

dulu...aku.

Tuhanku,

Aku masih ingat,

saat pertama dulu aku belajar mencintaiMu…

Lembar demi lembar kitab kupelajari…

Untai demi untai kata para ustaz kuresapi…

Tentang cinta para nabi.

Tentang kasih para sahabat.

Tentang mahabbah para sufi.

Tentang kerinduan para syuhada.

Lalu kutanam di jiwa dalam-dalam.

Kutumbuhkan dalam mimpi-mimpi...

dan idealisme yang mengawang di awan…


Tapi Ya Rabbi,

Berbilang detik, minit, jam, hari,bulan...

dan kemudian tahun berlalu…

Aku berusaha mencintaiMu dengan cinta yang paling utama,

tapi… Aku masih juga tak menemukan cinta tertinggi untukMu…

Aku makin merasakan gelisahku membadai…

Dalam cita yang mengawang.

Sedang kakiku mengambang, tiada menjejak bumi…

Hingga aku terhempas dalam jurang Dan kegelapan…


Wahai Ilahi,

Kemudian berbilang detik, minit, jam, hari, bulan...

dan tahun masih berlalu…

Aku mencuba merangkak, menggapai permukaan bumi dan menegakkan jiwaku kembali.

Menatap, memohon dan menghibaMu...


Ya Allah,

Jika ini pengakhirannya...

Akhirilah ia dengan ingatanku kepadaMu.

Ameen.

ISLAM suku POLITIK suku

Mengapa selama ini UMNO mengatakan
Islam tidak boleh bercampur dengan POLITIK?
ISLAM mesti asing dan POLITIK mesti asing.
video
Hujah ini membuktikan segalanya...
Apabila dibacakan satu-satu kebenaran,
maka terdiamlah lidah
dan terkunci rapat segala pancaindera.

Follower...

Dah lama tak update mengenai follower saya di blog ni.
Sekarang saya dah ade 35 org follower...
iaitu setakat jam 7petang harini.
Follower terbaru seperti berikut:
1.Jawaher Yahaya - org Terengganu...sorang yang suka menulis renungan dan cerita-cerita tentang Islam.
2.Gomok Pendek - sahabat blog...sorang yang ikhlas mengaku dirinya gemuk dan pendek...tapi entah betul ke tidak dia sebegitu rupa.
3.Faqihah - tiada status...diam bila ditanya.
4.Khaulah Mujahidah - junior di SHAMS dulu...juga
sorang yang suka menulis renungan dan cerita-cerita tentang Islam.
5.Kak Syamila - seorang blogger, businesswomen, designer blog...yang penting kak syamila bnyk tolong saya dlm blogging ni.
6.Amy Syaquena - sahabat blog...sorang yang periang, suka sangat menulis dan sayang bangat kat blog dia.
7.Hafizuddin Tajuddin - junior di SHAMS dulu...sorang photographer.
8.Miss Yaty - adik kepada ciktom.
9.Sheshe - sahabat di SHAMS dulu...
10.huhu.yuhu -
tiada status...diam bila ditanya.
11.Miss IB - sahabat blog...juga sorang yang suka menulis renungan dan cerita-cerita tentang Islam..dia suka mencampurkan pelbagai bahasa dlm penulisannya seperti bahasa Kedah, Kelantan dan lain2.
12.Aku Insan -junior di SHAMS dulu...bakal bergelar ustaz, insyaAllah.
13.AndreSopie -no status...erm, sorang kawan yang sentiasa periang!
14.Kahfi - sahabat di SHAMS dulu...beliau sorang yang hebat!
15.Nurul Jannah - sahabat blog.

Terima kaseh semua...

Kakak yang semakin sihat

Syukur ke hadrat Ilahi...
Kakak yang sakit tenat dahulu,
sudah semakin sembuh...
Tiada ucapan lain yang dapat dikongsi,
selain ucapan Alhamdulillah di atas ketentuan Allah ini.

Ameen.


Salam Muharram

Selamat Tahun Baru 1432Hijrah.
Semoga tahun baru ni...
diperkuatkan lagi azam dan tekad...
untuk terus beribadah kepada Allah Yang Maha Esa.
Semoga segala amalan yang dibuat pada tahun lalu...
diterima oleh Allah sebagai persiapan...
untuk menghadapiNya di akhirat nanti.

Doa Akhir Tahun --> Dibaca selepas Solat Asar di petang hari akhir Zulhijjah.

Doa Awal Tahun --> Dibaca selepas Solat Maghrib pada malam/hari pertama Muharram.

SELAMAT TAHUN BARU!!!

Ranking 100 Blog dan Portal Politik Malaysia

Ranking Alexa Blog dan Portal Politik di Malaysia. Tranungkite.net menduduki tempat pertama diikuti Agenda Daily dan Parpukari ketiga. Tahniah buat semua pemenang.

Blog Alexa Ranking Malaysia



1 Tranungkite.net 131
2 Agenda Daily 404
3 House PK @ ParpuKari 418
4 Tukar Tiub 509
5 Gerakan Anti PKR @ GAP 559
6 The Unspinners 562
7 MyKMU 640
8 Chedet Blog 663
9 Anwar Ibrahim Blog 665
10 RBF 696
11 Pisau 759
12 The Flying Kicks 770
13 Perak Today – The Portal 812
14 Dr Novandri 821
15 Papa Gomo 933
16 Lim Kit Siang 961
17 Media Permatang Pauh 967
18 Taipingmali 988
19 Milo Suam 1,050
20 Kedah La Nie.. 1,163
21 Zulkifli Nordin 1,248
22 Pejuang Bangsa 1,305
23 Kelab Greenboc 1,326
24 Biaqpila 1,351
25 Anak Sungai Derhaka 1,417
26 Keris Putera 1,441
27 Gelombang Rakyat 1,450
28 Rocky’s Bru 1,535
29 Cina Islam 1,556
30 Ikut Suka Aku 1,589
31 Kita Gempur 1,720
32 MSO 1,777
33 McTheory- Kedah ke KL 1,820
34 Medan Info Kita 1,880
35 Warta Maya 2,006
36 AIDC 2,114
37 Haris Ibrahim 2,305
38 Darul Ehsan Today 2,375
39 UMNO Online 2,463
40 Semut Hitam 2,483
41 Malaysia-Instinct 2,519
42 Kerabu Bersuara 2,542
43 Panglima Perang Cyber 2,631
44 Ibnu Hasyim 2,657
45 Kerajaan Rakyat 2,679
46 Kickdefella 2,681
47 Din Merican 2,867
48 Blog PM Najib Razak 2,990
49 Selangor Daily 3,107
50 Azli Shukri 3,315
51 Gelombang Wangsa Maju 3,318
52 Ek-Ele Ada Ada je 3,399
53 Husin Lempoyang 3,480
54 Anak Seberang 3,570
55 Anwar Pembohong 3,688
56 Pengundi Setia Sg Rapat 3,721
57 Gunug Mat Cincang 3,746
58 Desperado 3,841
59 Celah Gelegar 3,860
60 Kedah Times 4,077
61 Wfauzdin 4,237
62 Gelombang Merah 4,280
63 Tulang Besi – Malaysia Waves 4,379
64 My Blog Hub 4,490
65 Sakmongkol 4,616
66 From Perak With Love 4,722
67 Big Dog 4,786
68 Bumiyang 4,790
69 Batu vs Kayu 4,921
70 Out Syed The Box 5,030
71 Blog Tamingsari 5,055
72 Badut Rakyat 5,464
73 Fakulti Siyasah Syariah 5,570
74 Apa Yang Tersirat 5,579
75 Warisan2057 5,590
76 Anil Netto 5,622
77 Penghuni Gua 5,666
78 Manjung Mari 5,686
79 Melayu Raya Daily 5,707
80 Perisik Rakyat 5,751
81 Cucu Tok Selampit 5,825
82 Siasah Daily 5,981
83 Gelagat Anwar 6,088
84 Aduka Taruna 6,198
85 Niamah 6,319
86 Bawean Termenung 6,426
87 Sahabat Gunung 6,570
88 Chegu Bard 6,682
89 Jeff Ooi 6,694
90 Dato Kadir Jasin 7,016
91 Rajahmas 7,057
92 Empayar Pemuda 7,152
93 UMB Penang 7,164
94 Jeffry Damien 7,190
95 Another Brick 7,191
96 Sanggul Melayu 7,355
97 Aku Budak Balun 7,515
98 Penarik Beca 7,578
99 Satu Melayu 7,860
100 Aspirasi Bangsa 7,876


*MERAH – Mesra Kerajaan | *BIRU - Pemimpin Politik Berblog | * HIJAU – Mesra Pembangkang | * HITAM – Neutral


Sumber: PerakToday

Terengganu kehujanan...

Alhamdulillah...
dah dua hari di negeri sendiri.
asalnya malas sangat nak balik.
sebab cuti kebiasaannya dihabiskan tanpa buat apa-apa.
lepak bersama kawan-kawan, jalan sana-sini.
tapi mengenangkan kakak-kakak yang masih ada,
dan anak sedara yang nakal-nakal tu,
serta sanak sedara yang dah lama tak jenguk,
keinginan untuk balik sudah bertukar perasaan riang gembira.
GEMBIRA sangat-sangat dapat jumpa semua dalam kehujanan.
TERENGGANU yang sudah hampir seminggu kehujanan!

Nasib kakak sulung di Felda Chini masih dalam redha Ilahi lagi.
keadaan masih begitu dengan kaki yang tak mampu bergerak.
tangan kanan yang asalnya tak boleh bergerak,
sekarang dah boleh bergerak.
namun tangan kiri pula yang tak boleh bergerak.

Moga Rahmat Allah sentiasa berada bersama dia.
moga dipermudahkan Allah dalam mengharungi kesakitan yang dialami.
Ameen.


~menulis dalam kehujanan~

Cerita 3: Kakak yang sakit tenat

Alhamdulillah...
Sampai juga ke Chini Timur 3 kat Pahang ni.
Sesampai je di rumah kakak yang sulung ni,
terus tengok keadaan dia yang sakit tu.
Kaki tak dapat nak bergerak seperti biasa.
Tangan pun begitu cuma tangan kiri sahaja yang boleh bergerak seperti biasa.
Mata tak dapat nak buka sepenuhnya.
Tapi syukur sebab dia masih kenal adiknya yang bongsu ni.
Itu dah cukup memadai.
Sungguh sedih tengok keadaan kakak yang sebegitu rupa.
Ujian dari Allah kepadanya.

2 hari di Chini,
akhirya malam Isnin saya balik ke Terengganu.
Hati sebenarnya masih tak dapat nak tinggalkan kakak yang dalam kesakitan tu.
Namun terpaksa pulang ke Terengganu untuk mengambil motor yang sudah dipos melalui 'courier service' tu.


Cerita 2: Jangan Malu Bertanya

Saya ni suka bertanya ke? Mungkin!
Kisah pergi ke Chini Pahang ni belum habis lagi. Sampai di Hentian Putra setelah ditolonghantarkan oleh dua orang sahabat baik, saya terpaksa tunggu bas selama dua jam akibat tiket awal tak ada. Solat Jumaat terpaksa ditinggalkan dan diganti dengan Solat Jamak dan Qasar untuk Zohor dan Asar.

Dengan harga tiket rm23, pukul 4 petang saya selamat menaiki bas untuk ke Chini Pahang. Hati berdebar-debar nak tahu keadaan kakak sulung yang khabarnya dah seminggu masuk hospital. Perjalanan melalui Seremban dan terus ke Kuala Pilah dan masuk ke Pahang.

Sampai kat Bandar Tun Razak, saya pun tanya pada drebar bas untuk ke Chini.
Saya: Pakcik, jauh lg ke simpang ke Chini ni pakcik?
Drebar: Jauh lagi, awak tidur dan mimpi 2 atau 3 kali lagi barulah sampai kat simpang Chini tu.

Kami ketawa sama-sama. Haha. Pakcik drebar tu bergurau tapi memang jauh lagi katanya dan sekejap lagi dia nak berhenti Solat Jamak dulu kat Muadzam Shah. Katanya bagus bertanya sebab nanti tak sesat.

Akhirnya jam 10mlm, saya sampai juga di Chini. Tak mengapalah asalkan selamat sampai.
Ingat, jangan malu bertanya.

Cerita 1: Sesat di Kole Lumpor

Ini cerita lima hari yang lalu. Cerita saya yang sesat jalan. Dah terlanjur sesat, cubalah mencari jalan keluar. Macam-macam hal pula berlaku bila dah sesat.

Manusia pertama yang saya jumpa ialah seorang cina di perhentian lampu isyarat.
Saya: Helo, boleh tahu jalan ke Jalan Peel.
Cina: Tak tau(terus berlalu pergi).
Tak mengapalah, mungkin cina tadi ada hal penting. Mungkin ragam orang
KL la katakan!

Manusia kedua yang saya jumpa ialah seorang cina juga.
Saya: Helo, boleh tahu jalan ke Jalan Peel?
Cina: Oh,senang saje. Lu pergi terus jumpa Bulatan Pudu, lepas tu ada
signboard ke Jalan Peel.
Saya: Ok,terima kaseh bro.
Cina ni memang baik hati, tak macam cina tadi yang sombong. Tapi saya masih sesat sebab tersalah masuk ke Jalan Pasar. Alamak!

Lepas tu, jumpa sorang pegawai polis.
Saya: Tuan,tahu tak jalan ke Jalan Peel?
Polis: Saya pun tak pasti. Awak cuba pergi terus dan jumpa Bulatan Pudu. Kat situ ada signboard ke Jalan Peel.
Saya: Ok,terima kaseh tuan.
Tapi entah macam mana, saya tetap sesat!

Akhir sekali jumpa sorang pakcik tua kat masjid jamek dekat Jalan Pasar.
Saya: Pakcik,macam mana nak ke Jalan Peel?
Pakcik: Senang je. Awak pergi terus jumpa satu bulatan ada signboard Jalan Peel.
Saya: Terima kaseh banyak pakcik.

Akhirnya jumpa juga Jalan Peel. Rupa-rupanya, jalan tu dah dekat tapi sebab tak tahu sangat, banyak masuk simpang yang salah. Pengajaran sebenarnya. Tapi tak rugi banyak bertanya. Sebab ke Jalan Peel ni sebenarnya nak kirim motor balik ke Terengganu melalui 'courier service' Pahang Mail & Transport. Lega akhirnya dapat juga kirim motor tu. Bayar rm83, motor+helmet akan sampai selewatnya 4hari.

Akhir sekali, pergi Hentian Putra. Naik bas ke Chini Pahang sebab nak lawat kakak sulung yang sakit. Hari yang kelam-kabut dengan pelbagai ragam manusia dapat dilihat. Syukur masih berada dalam redha Ilahi.