Pakatan Rakyat tewas kali ni

Keputusan diumumkan nyata berpihak kepada BN dalam Pilihanraya Kecil kali ini.
Dato' Zaid Ibrahim dari PKR tewas dengan undi majoriti 1725.

PKR - 23,272
BN - 24,997
Majoriti - 1725

Alhamdulillah.
Walaupun kalah, Pakatan Rakyat masih boleh menarik nafas lega kerana undi majoriti masih lagi berada dari lingkungan luar kawasan Felda. Janganlah difikirkan sangat akan kekuatan Felda itu sendiri. Felda lah satu-satunya kubu kuat UMNO BN yang terdiri dari majoriti orang Melayu dan asli.

Seorang rakan sempat berbisik tadi. Beliau berkata bahawa, itulah kesan penubuhan Felda yang menyimpan ribuan penyokong UMNO BN yang diasaskan oleh bekas Perdana Menteri dahulu, kalau tak silap Tun Abdul Razak. Orang-orang Felda ni memang dah menjadi lumrah kehidupan mereka menyokong UMNO BN yang sememangnya menjadi 'tuan tanah' atau tokei kepada mereka.

D. U. I. T (duit) atau wang menjadi asam garam politikUMNO BN! Bila rakyat dah diberikan sejumlah wang yang boleh membuatkan mereka jadi kaya sekejap, comfirmlah gelap mata jadinya. Tentu sekali segala kesalahan BN dapat dimaafkan. Rm 50, 000 tu.... Rm 1000 telah diberi tunai manakala Rm 49, 000 lagi kalau BN menang kalau tak menang tak dapat! Orang gila pun akan undi BN! Sape nak lepaskan duit.PKR setakat bagi air free, BN bagi Rm 50 000 x 263 = Rm 131 500 000 fuh gila dahsyat! Malah 363 x Rm 160, 000 lagi bakal menyusul! Memang tak terdayalah PKR nak lawan BN berbelanja sebesar itu semata-mata untuk Pilihanraya Kecil.

Kalau dilihat, Undi PKR berbanding PRU tempoh hari mencatatkan peningkatan iaitu dari 23 177 undi kepada 23272, tetapi BN juga yang menang jelas sekali Najib sanggup berbelanja besar untuk mengubah keadaan daripada 50-50 kepada menjadi sedikit kelebihan kepada BN walaupun dengan jumlah wang yang banyak. Tahniah kepada Dato' Najib!


Tak mengapalah kita dah kalah apa nak buat, kita pun memang dah biasa kalah. Cuma apa yang berlaku seharusnya dijadikan pengajaran, kebanyakkan penduduk felda kurang dapat maklumat, Pakatan Rakyat harus lebih keras berusaha pada masa akan datang!

Tunggu PRU seterusnya!!!

0 KOMEN: