Alamak...Malaysia kalah lagi


Malam tadi aku berkesempatan menonton siaran live Bolasepak PestaBola Merdeka kat RTM..kira nasib baik la kali ni sbb ada siaran live dari televisyen Malaysia...bayangkan semasa Chelsea datang ke Malaysia..takde pun siaran live sebegitu...nasib ada,kalau tak mengamuk la penduduk Malaysia yang duk kat pedalaman nun jauh disana..mcm mana diorang nak ke stadium!hehe...

Awalnya,ada yang ajak aku pergi tengok live kat Bukit Jalil tapi entah kenapa,aku rasa mcm malas je...mungkin aku dah tau kot yang Malaysia memang akan kalah...sebenarnya,aku mmg taknak pergi sbb nak tgk Manchester United punya game...Manchetser United vs Everton..biarlah org nak kata apa pun..aku tetap dgn Manchester United aku..Glory Glory Manutd!!!walaupun Manutd seri je dgn Everton tapi sekurang-kurangnya aku tak rugi sbb duit RM10 aku tak habis..kalau pergi tgk Malaysia main,hangus la duit aku tu!kalau menang takpelah jgak..

Aku yakin...akhbar akhbar hari ni memang sedap duk kritik pemain Malaysia yang ternyata bermain sambil lewa...dapat je bola terlucut...dapat je bola terlepas...dapat je bola terjatuh...itulah kot skrip yang mungkin ditulis dlm akhbar-akhbar hari ini (26/10/08)...walaupun pedas,pemain-pemain Malaysia kena terima lah sebab dah kamu yang main sebegitu...siapa yang suruh!lain kali main la betul-betul,lawan Vietnam pun boleh kalah,ni kan plak nak main kat World Cup 2014!

Terdahulu,Malaysia telah memenangi kesemua perlawanan dalam PestaBola Merdeka sebelum tewas ditangan Vietnam melalui penentuan sepakan penalti...Prestasi cemerlang skuad bimbingan B. Sathianathan dalam kempen edisi ke-40 ini gagal diteruskan ke atas Vietnam yang banyak bertahan sepanjang 120 minit permainan.Biarpun banyak menguasai permainan dan mencipta beberapa gerakan berbahaya, namun nasib tidak menyebelahi skuad negara apabila setiap hantaran dan sentuhan penyudah gagal dilakukan dengan sempurna.Vietnam yang mengalahkan Sierra Leone juga menerusi sepakan penalti pada pusingan separuh akhir berjaya menjulang trofi kejohanan tertua di Asia Tenggara itu selepas pemain pertahanan Malaysia, Norhafiz zamani Misbah gagal menyempurnakan sepakan penalti.

Bagi aku,takde yang lebih memalukan dari sikap pemain sendiri yang aku tgk telah menyebabkan Malaysia kalah dgn Vietnam malam semalam...bukan nak kata aku pandai main bola...tapi bila aku main boleh gak score 2 atau 3 gol!!!hehe...apa yang aku cakap ni ada asasnya sbb aku tgk,pemain-pemain senior Malaysia lebih mementingkan semangat setiakawan yang kadang kala meruntuhkan nilai setiakawan sesama Asia...sikit sikit nak bertumbuk..apa salahnya saling bermaafan sesama kita...lagipun ni kan Bulan Syawal!satu lagi aku rasa sebab utama kekalahan Malaysia adalah kerana sikap mengambil mudah perlawanan malam tadi kerana semua sedia maklum yang Malaysia mudah memenangi perlawanan terdahulu dgn keputusan 4-0 dan 6-0...

Apa yang penting sekarang ialah...main la betul-betu sampai tak kalah lagi mcm malam semalam...!

1 KOMEN:

uden said...

KAWAE TENGOK MU MACAM ISLAMIK TAPI SEDAR TAK YANG MU TU GUNA SIMBOL TONGKAT SETAN MERAH...CHECK BALIK BEB